Kukista kura kunnon eteismatolla

Styleroom.fi

Bloggasi FI

Julkaistu sitten
Eteisen mattovalinta mietityttää taatusti joka taloudessa. Mikä materiaali sopii suomalaisiin kura- ja lumikeleihin? Mikä väri peittäisi parhaiten lian? Ja mistä löytyisi kriteerit täyttävä matto, joka olisi myös tyylikäs ja omaan kotiin sopiva?

Aino Herlevi Mattotalo Helmasta antaa vinkkejä eteisen mattovalintoihin.


1. Mikä on perinteisen ovimaton rooli? Minkälainen kannattaa hankkia ulos ja minkälainen sisäpuolelle?
Perinteinen ovimatto on ehdottomasti hyvä ratkaisu kodeissa joissa tullaan suoraan ulkoa sisään, kerrostaloissa pahin kura jää porrashuoneeseen.
Ovimatto on myös hyvä mitoittaa tarpeeksi suureksi, jotta jalat siihen todella pyyhkiytyvät eikä kura ja muu lika pääse kantautumaan sisään. Oven ulkopuolella suosin itse kookosharjamattoa, koska se kestää sään kuin sään, on luonnonkuitu ja tyylikkään näköinen. Kookosharjamatossa on myös se etuus, että sen voi leikata muotoon.
Kun oven ulkopuolella on hyvä matto, voi sisäpuolella oleva matto olla oman maun mukainen ja sisustukseen sopiva.

2. Mitä ovat eteisen kätevät mattomateriaalit?
Luonnonkuidut ovat hyvä vaihtoehto eteiseen, koska niissä on likaa hylkivä ominaisuus. Myös eteisen matto kannattaa mitoittaa niin, että se on riittävän iso suojatakseen koko lattia-alan missä kengillä kuljetaan ja säilytetään. Matto kannattaa siis tehdä mittojen mukaan tai jopa huoneen muotoon. Eteismattona kotioloissa toimii erinomaisesti esimerkiksi Sisal.

3. Miten eteisen mattoja voi ja kannattaa puhdistaa?
Yleensä eteisen matoille puhdistukseksi riittää imurointi, paikallista puhdistusta voi suorittaa myös kostealla pyyhkeellä ja esimerkiksi Fairy- vaahdolla tai tekstiilinpuhdistus shampoilla. Muita puhdistus ohjeita kannattaa tiedustella maton hankinnan yhteydessä.


Kuvassa erilaisten sisalmattojen pintoja. Maton voi tilata juuri sopivan kokoiseksi ja muotoiseksi omaan eteiseen.

4. Voiko eteisen matto olla samaan aikaan tyylikäs ja käytännöllinen?
Eteismattoa valitessa kannattaa nimenomaan valita tyylikäs vaihtoehto. Eteinen antaa kuitenkin itsellesi ja vieraille ensivaikutelman kodistasi, on mukava tulla viihtyisään kotiin. Mielestäni esimerkiksi sisal on tyylikäs ja käytännöllinen vaihtoehto.

5. Vielä muita vinkkejä?
Eteisen mattoa valittaessa kannattaa ottaa huomioon ovien alustan korkeus. Varsinkin uusissa taloissa suositaan nykyään matalia kynnyksiä ja ongelmaksi voi koitua että paksumpien mattolaatujen kanssa ovi ei mahdu aukeamaan.
Väriä valittaessa kannattaa ottaa huomioon muu sisustus. Yksi värisessä matossa näkyy lika aina helpommin kuin esimerkiksi meleeratussa pinnassa.


Erilaisilla nahka-, kangas, tai kumireunuksilla mattoon saa ytyä ja persoonallisen ilmeen. Tässä kookosmatossa on kumireunustus.

Kiitos Aino! Esimerkiksi Mattotalo Helman sivuilla näet mitä värejä ja pintakuoseja eteismattoihin on tarjolla.
http://helma.fi/

Kommentit

Lue myös

Näytä lisää blogikirjoituksia